Klimaatadaptatie en duurzaam groen

Op een bedrijvenpark ligt veel bestrating waardoor het soms 4 graden warmer is dan daarbuiten. Door meer groen toe te passen (bomen, planten en gras) wordt het aangenamer. Bovendien zorgt meer groenvoorziening dat het water makkelijker in de grond verdwijnt en er minder wateroverlast is. Op sommige plaatsen wordt het water vastgehouden in een aangelegde Wadi. U gaat verschillende Wadi’s zien. U zult ook biodiversiteit zien. Op plaatsen waar dat kan laten we het gras groeien en ziet u in het voorjaar en zomer vele bloemen spontaan bloeien. Vaak zoeken we naar een compromis, want een bedrijf wil zich netjes presenteren en dan ziet een strak gemaaid gazonnetje voor de deur er verzorgder uit dan langer gras. Het is een kwestie van wennen en de tijd nemen met elkaar Majoppeveld Toekomstbestendiger te maken.

Energie

We willen dat Majoppeveld in 2030 energieneutraal is. Steeds meer bedrijven leggen hun daken vol met zonnepanelen en leveren de energie die over is aan een ander bedrijf op Majoppeveld. Natuurlijk is dit moeilijk te zien vanaf de grond, maar vraag maar eens na bij het energieloket op de duurzaamheidsmarkt. In 2020 Heeft Majoppeveld als eerste bedrijvenpark in Noord-Brabant het Energie Handelsplatform Majoppeveld opgericht. Omdat we zelf onvoldoende duurzame energie kunnen opwekken om heel Majoppeveld van elektriciteit te kunnen voorzien werken we samen met de agrariërs van de ZLTO. Veel boeren hebben de daken van de schuren vol gelegd met zonnepanelen. Deze energie kunnen ze nu aan Majoppeveld leveren in plaats van het terug te leveren aan het landelijke energienet.

Op 5 september 2020 hebben we de volgende stap gezet en is de Coöperatie Energie Handelsplatform Roosendaal opgericht zodat binnenkort meer bedrijven hun duurzaam opgewekte energie kunnen leveren aan Majoppeveld.